
Sevgili Piyizanlar,
Şimdi değineceğim mevzu çok kişinin pişirmeye cesaret edemediği, ve nedense etrafında bir giz perdesi varmış gibi davranılan, mahlukat- ı bahriyeden 8 kollu (tabii bir-ikisini müren kapmadıysa) ahtapot dostumuzla alakalıdır.
İlk evvela şunu söylemeliyim ki denizlerin bu güzide mahlukuna reva görülen işkence yersiz, lüzumsuz ve canicedir. Günümüzde ahtapot dövmenin yerini derin dondurucuda 1-2 hafta bekletmek tutacaktır.
Ahtapotla yapılabilecek bir çok lezzetli yemek olmakla beraber, bunların hemen hepsi önceden pişirilmiş ahtapotla yapılmaktadır. Bundan dolayı size ilk evvela temel ahtapot pişirme tarifini vereceğim. Bu tarifle pişen ahtapot sadece zeytinyağı-limonla yenilebileceği gibi, salata, göveç, kavurma, sote vb. tariflerde de kullanılabilir.
Malzemeler:
1 adet 3-4 kg'lık ahtapot
1 çay bardağı üzüm sirkesi
2 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı tuz
1 avuç tane karabiber
8-10 defne yaprağı
Satın alacağınız ahtapot sümüksü sıvıyla kaplı ve deniz kokulu olmalıdır. 2 kilonun altındaki ahtapot dişinizin kovuğunu doldurmayacağı gibi aslında yavru sayılır ve itibar edilmemelidir. En iyisi 3-4 kiloluk bir mahluk olacaktır. Aldığınız (ya da tuttuğunuz) taze ahtapotun kafa kısmını yandan yararak iç organlarını temizledikten sonra birkaç kat poşete sarıp buzluğa atınız. Burada en az 1 hafta 10 gün dinlenen ahtapotumuz artık pişirmeye hazırdır. Buzluktan çıkardığımız ahtapotu soğuk suda çözmemiz daha iyi olacaktır.
Çözülmüş ahtapotumuzu yıkayıp süzdükten sonra kalın tabanlı bir çelik tencereye koyalım...5-10 dk bekledikten sonra sızan suyunu da akıtalım. Diğer malzemeleri de yayarak ilave ettikten sonra kenarlarda çok az yer kalacak şekilde bir kapağı ya da tabağı tencerenin içine yerleştirelim. Tencerenin kapağını da sıkıca kapadıktan sonra ocağın en küçük (genelde çay için kullanılan) kısmında kokusu ve buharı çıkmaya başlayana dek yüksek, daha sonra da 3,5 - 4 saat kadar orta ateşte kapağını açmadan pişirelim (Neden düdüklü tencere kullanmıyoruz diye soranlarınız olacaktır. Düdüklü tencerenin mikrodalgadan çok farkı yoktur kanaatimce. Yemeğin lezzetine etki eden şeylerden biri de zamandır).
Pişen ahtapotumuzun yumuşaklığını sivri bir bıçakla kontrol edelim. Bacakların en kalın kısmına bıçağı hafif bir itişle sokabilmeliyiz. Ahtapotu tencereden alıp geniş bir tabakta ılıtalım. En lezzetli yeri olan deri ve vantuz kısmını SAKIN SAKIN ayıklamayalım. Ahtapotumuz artık yemeye ya da kullanıma hazırdır. Pek yakında ahtapot tarifleriyle görüşmek üzere, Sevgilerimle...
aaron brooks
1 yorum:
sade ve incelikli olmuş kubaros
Yorum Gönder