'...
ŞİİR YAZIYORUM
ŞİİR YAZIP ESKİLER ALIYORUM
ESKİLER VERİP MUSİKİLER ALIYORUM
BİR DE RAKI ŞİŞESİNDE BALIK OLSAM
...' ORHAN VELİ
Bugün Rodop yöresinin dağlık kesiminde çok sevilen bir içki mezesinin tarifini vericem. Bir ara İzmir'in ünlü akşamcı buluşma noktası Veysel çıkmazında yapılırdı. Nerdeyse o dönemin dergilerinin çoğunun temeli Veysel çıkmazındaki masalarda atılmıştı.
KİPE;
Malzemeler: 4 kişilik
10 adet acı kurutulmuş Arnavut biberi
1 demet tere
1 topan patlıcan
250 gr keçi yoğurdu ya da süzme yoğurt
2 tatlı kaşığı susam...
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
yarım salatalık.
Yapılışı;
önce tereleri iyice yıkayın (bir süre sirkeli suda bekletmek gerek)
daha sonra tereyi haşlayıp süzün, suyunu bir su bardağına alın.
Topan patlıcanı közleyin.
Arnavut biberlerini ve susamı bir tencereye koyduktan sonra terenin haşlama suyuyla biberleri haşlayın. (biberler yumuşacık hale gelince ocağı kapatın, süzün.
köz patlıcanı, haşlanmış biber ve susamı, çok ince olarak kıyın. (normalde orağa benzeyen satırla bu işlem yapılırsa çok daha iyi olur.)
derin bir kaba alın, elma sirkesini ve ince rendeden geçmiş salatalığı ilave ettikten sonra, yoğurdu ilave edin, ve iyice karıştırın. servis tabağına alın, üzerine zeytinyağı dökerek servis edin.
keyfler daim olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder