Ahtapotun her türlüsü nefistir, tabiki kolestrol problemi olmayanlara…kıyılarımızda hala bol miktarda bulunan ahtapot, denizlerin en zeki ve en dayanıklı canlılarından biri olmasına karşın, insanların geliştirdiği avlanma yöntemleri nedeniyle kolaylıkla avlanabilmektedir. bu nedenle ben ahtapot alırken, ya da avladığım zamanlarda 1.5 kg ın altında olanları ya bırakıyorum ya da almıyorum.. türü koruma adına küçük bir şey belki ama, bu şekilde davranmayı sizlere de tavsiye ediyorum.
Efendim geleyim tarife…(rakı ve beyaz şarapla nefis gidiyor)
Malzemeler:
1.5 kg ahtapot
1 fincan elma sirkesi,
1 su bardağı beyaz şarap
1 su bardağı deniz suyu
5-6 adet defne yaprağı
2 adet limon
dereotu, maydanoz, tere keyfinize göre.
1 yumurtanın beyazı
yarım bayat ekmek içi,
1 su bardağı
galeta unu
Aldığınız ahtapotu, içini temizledikten sonra, en az 24 saat derin dondurucuda bekletin.
Önce ahtapotu bir kez daha iyice yıkadıktan sonra, tencereye alıyoruz, tencereye, sirkeyi, şarabı, deniz ve limon suyuyla defne yapraklarını atıyoruz, alabildiğine su doldurup haşlıyoruz…
ahtapot haşlandıktan sonra, blenderdan geçirip, diğer malzemeleri de katarak köfte gibi yoğuruyoruz…karışımı küçük toplar halinde yuvarlayıp süte ve galeta ununa bulayıp, kızgın zeytinyağında hızla çevirip servise alıyoruz..(yalnızca üstünün kızarması yeterlidir. afiyet olsun…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder